Keskustakirjasto Oodi

Library Oodi Building 1

Alkutilanne: monitoimitalon monipuoliset ovitarpeet

Helsingin paraatipaikalle valmistui vuoden 2018 lopussa keskustakirjasto Oodi, joka on nykyisin yksi Suomen merkittävimmistä arkkitehtuurin kulmakivistä. Kohteeseen toimitettiin kulutusta kestäviä puuovia studioihin, elokuvateatteriin, neuvottelutiloihin, WC:ihin ja toimistotiloihin yhteensä 198 kpl. Kohteen monipuolisuus vaati ovilta esteettisyyttä, sulautumista muuhun arkkitehtuuriin, paloturvallisuutta, äänieristävyyttä ja helppohoitoisuutta.

Library Oodi Building Inside

Ratkaisu: räätälöidyt oviratkaisut

Kirjastoon toimitettiin sekä luokittelemattomia että ääni- ja palo-ovia. Luokittelemattomat ovet ovat pääosin laminaattipinnoitettuja, kovapuureunaisia vaaleita ovia muun muassa hallinto- ja WC-tiloihin. Erityisen kulutukselle alttiit, kuten siivouskaappien ja keittiöiden, ovet toimitettiin RST-karmisuojilla varustettuna.

Arkkitehtonisesti merkittävämmille lukusalialueille toimitettiin tammiviilutettuja ovia, jotka sopivat saumattomasti yhteen alueen muiden puuelementtien kanssa. Myös ovien karmiprofiili räätälöitiin erityisesti tammiviilutettuihin järjestelmäseiniin sopivaksi.

Oodista löytyy elokuvateatterin lisäksi studioita ja neuvottelutiloja, jotka ovat erityisen vaativia äänieristyksen suhteen. Studiotiloissa paras mahdollinen äänieristys toteutettiin asentamalla kaksi EI₂30 / Rw 42 dB -äänieristysovea peräkkäin, jolloin kokonaiseristävyys saavuttaa ääniluokan 45 (Rw 56 dB). Kahden oven väliin syntyvä ilmapussi kasvattaa ratkaisun äänieristysarvon toivotulle tasolle. Bänditreenit eivät kuulu käytävälle, kun molemmat ovet ovat suljettuina.

Myös elokuvateatteri Kino Reginaan toimitettiin kahdet EI₂30 / Rw 42 dB -äänieristysovet peräkkäin, jolloin ovien väliin jäävä tila kasvattaa äänieristysarvoa. Käyttäjäturvallisuutta lisättiin Exit-sarjan lukoilla ja vaakapuomeilla, jotka vapauttavat ovet itsestään, kun niihin kohdistuu painetta. Evakuointitilanteessa ovet ehkäisevät tehokkaasti ihmisvahingoilta.

Sähkökaappien, tekniikkatilojen ja arvokkaan sisällön vuoksi osa alueista on suljettu määräysten mukaan omiksi palo-osastoiksi EI₂30 -palonkesto-ovilla.

Library Oodi Classified Door 1

 

Lopputulos: huippuluokan toiminnallisuutta elokuvateatterista keittiöön

Arkkitehtisuunnitelman mukaan räätälöity ovikokonaisuus vastaa vaativan monitoimitalon erilaisiin tarpeisiin ja vaatimuksiin siten, että lopputulos on käytännöllinen, helppohoitoinen, pitkäikäinen ja kohteen arkkitehtuuria kunnioittava.

 

  • Kohde: Keskustakirjasto Oodi
  • Pääurakoitsija: YIT Suomi Oy
  • Pääsuunnittelija: Arkkitehtitoimisto ALA Oy
  • Rakennuttaja: Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimialarakennukset
  • Ovia: 198 kpl

 

Library Oodi Classified Door 2

 

Library Oodi Classified Door 3

 

Library Oodi Classified Door Auditorium 4

 

Library Oodi Classified Door Auditorium 5

 

Library Oodi Unclassified Doors