Automatiikalla varustetut palo- ja ääniluokitellut liukuovet helpottavat liikkumista sairaaloissa

Toimme keväällä 2020 markkinoille kehittämänsä paloluokitellun, automatiikalla varustetun liukuoven. Ovet soveltuvat erityisen hyvin esimerkiksi sairaalarakennuksiin. Liukuovia on asennettu jo muun muassa Taysiin ja Sairaala Novaan.

Automatiikalla varustellut paloluokitellut liukuovet on otettu käyttöön Tays Keskussairaalassa Tampereella, jossa uusi lasten ja nuorten sairaala valmistui syksyllä 2019 ja toinen sairaalarakennus tammikuussa 2020. Lisäksi liukuovet helpottavat liikkumista vuonna 2020 valmistuvassa Keski-Suomen uudessa keskussairaalassa Sairaala Novassa, joka nousee Jyväskylään.

tays-n-siipi-jeld-wen-ovet6


Valmiiksi asennettu automatiikka helpottaa liukuovien asennusta työmaalla

Automatiikalla varustettu luokiteltu liukuovi on päivitetty versio aikaisemmin lanseeratusta mekaanisesta EI30 / Rw 33 dB tai Rw 37 dB paloliukuovesta. Luokiteltu liukuovi voidaan varustaa automatiikalla, jonka tilaaja hankkii itse. Ovi on testattu Assa Abloy Entrance Systemsin SL500-liukuovikoneistolla. Olemme kehittäneet automatiikalla varustetun liukuoviratkaisun yhdessä Assa Abloyn kanssa.

Uusi oviratkaisu helpottaa suunnittelijoiden ja asentajien työtä, sillä oviin ei tarvitse tehdä omatoimisia automatiikkavirityksiä. Liukuovikoneiston liittymiskohdat on asennettu valmiiksi oviin osana toimituskokonaisuutta, joten ovet on helppo asentaa työmaalla.


Sairaalan ovien on oltava helppokulkuisia ja hygieenisiä

Sairaaloissa tekniikan ja käyttötarpeiden kehityksen myötä myös ovien vaatimukset ovat muuttuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Automatiikka helpottaa ovista kulkemista ja sillä voi lisätä myös hygieniaa. Automatiikka toimii joko painiketta painamalla, narusta vetämällä tai niin, että ovi aukeaa sitä lähestyttäessä.

Lisäksi sairaalan ovissa on huomioitava muun muassa ääneneristys, kestävyys ja ulkonäön sopivuus muuhun tilaan. Luokitelluissa liukuoviratkaisuissa pintamateriaali on räätälöitävissä tarpeen mukaan, mutta sairaalakäyttöön soveltuu parhaiten kestävä ja antibakteerinen korkeapainelaminaatti.

Paloluokitus liukuovella on EI30 ja ääneneristykseksi voi valita Rw 33 dB tai Rw 37 dB.

tays-n-siipi-jeld-wen-ovet5

 

Sairaalan ovien on oltava tarpeeksi leveitä

Vanhemmissa sairaaloissa voi olla vielä metrin levyisiä ovia, mutta uudemmissa rakennuksissa leveys on kasvanut 1,4 metriin. Leveistä ovista sairaalasängyt sekä laitteet saadaan vaivattomasti liikuteltua.

Perinteisissä saranallisissa ovissa tulee koon puolesta toisinaan rajat vastaan. Luokiteltuja liukuovia on sen sijaan saatavilla 1,0–1,8 metrin levyisinä. Lisäksi liukuovi ei vie yhtä paljon lattiatilaa avautuessaan kuin saranoitu ovi. 

tays-n-siipi-jeld-wen-ovet9


Tuotekortit ja BIM-objektit 

>> Lataa automatiikalla varustetun luokitellun liukuoven tuotekortti (pdf) 

>> Lataa mekaanisen luokitellun liukuoven tuotekortti (pdf) 

>> Siirry luokitellun liukuoven ArchiCAD & Revit BIM-objekteihin