Värikkäät ulko-ovet — Mitä kotiovesi väri kertoo sinusta tai perheestäsi?

Oletko ihaillut ulkomailla kotien värikkäitä ovia ja pohtinut, miksi meillä suomalaisilla on usein hillityt valkoiset tai harmaat ulko-ovet? Enää ei tarvitse: värikkäät ovet ovat nouseva trendi Pohjoismaissa. Mieti miltä kotisi näyttäisi, jos siinä olisi oranssi ovi. Tarjolla on myös helppo apuväline, jolla testaat, miltä kotisi uusi ulkomuoto tuntuisi.

Suomessa, kuten muissakin Pohjoismaissa, on perinteisesti rakastettu selkeää, pelkistettyä arkkitehtuuria. Valkoisen talon parina on tyypillisesti valkoinen, ruskea tai harmaa ulko-ovi. Valkoisessa tai lonkeronharmaassa talvisäässä ne eivät juurikaan erotu maisemasta tai tuota katsojalleen iloa. Väriprofessorin mukaan pohjoismainen kaupunkimaisema kaipaisi lisää värikkyyttä. Mitä jos ovesi olisikin kreikkalaishenkisesti sininen? Entä millaisen ensivaikutelman keltainen ovi antaisi sinusta tai perheestäsi? 

Classic -Scott -ECO-vihrea

Värikäs ulko-ovi herättää kodin julkisivun eloon

Kaupunkiarkkitehtuuriin ja värien käyttöön erikoistunut norjalainen professori Mette L’Orange rohkaisee pohjoismaalaisia luomaan vastakohtia valko- ja harmaasävyiseen ympäristöön värien avulla. Jos koko talon värin vaihtaminen on liian suuri tai mahdoton muutos, jo uudella ovella saa piristettyä tunnelmaa.

”Värien avulla ilmennämme identiteettiämme ja kerromme keitä olemme – tai keitä haluamme olla. Värit ovat tärkeä osa arkipäiväistä viestintäämme vaikkapa pukeutumisessa. Miksi emme kertoisi itsestämme myös talomme värityksen kautta?”, L’Orange sanoo.

>> Katso kaikki ulko-ovet

 

Keltaiset ja oranssit ovet kiinnostavat – myös kaksiväriset suosittuja

Ovivalmistaja ja ulko-ovien tuotepäällikkö Tara Hall kertoo, että pohjoismaiset asiakkaat ovat alkaneet herätä värikkäiden ovien mahdollisuuksiin.

“Jos aiemmin valkoinen ulko-ovi oli normi, viime vuosina on alettu uskaltaa valita villimpiä vaihtoehtoja. Nyt laitetaan jopa kirkkaita ovia – oranssia ja keltaista. Värikäs ovi on leikittelevä yksityiskohta muuten moderniin, minimalistiseen tyyliin rakennetussa talossa”, Hall sanoo.

Character -Drop -yellow -ncs -s -0570-Y10R-01

Piristystä arkeen: Keltainen ulko-ovi piristää sisään tullessa ja ulos lähdettäessä

Oven ei tarvitse olla samaa väriä molemmilta puolilta. Ulkoa oranssi ovi voikin sisäpuolelta olla rauhallinen pastelli. Näin ovi muuntautuu kodin tyyliin istuvaksi elementiksi. Kaksivärisen oven ansiosta ulko-oven värillä voi leikitellä luomatta ristiriitaa sisustukseen.

 

Valitse oikea oviväri tunteidesi perusteella – testaa sovelluksella vaihtoehtoja

Väriprofessori L’Orange muistuttaa, että värit herättävät meissä voimakkaita tunteita. Siksi myös oven värin valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle siitä, mikä kodin asukkaista tuntuu mukavalta.

”Kannattaa ympäröidä itsensä ja perheensä sellaisilla väreillä, jotka miellyttävät – ei sellaisilla, jotka ovat jonkun muun mielestä trendikkäitä. Jos siis aidosti pidät sinisestä tai harmaasta, älä valitse punaista tai keltaista”, L’Orange sanoo.

Kaksivarinen -classic -debussy -eco -ulko -ovi -jeld -wen

Kaksivärinen ulko-ovi: Sisäpuoli sointuu sisustukseen ja ulkopuoli sopii julkisivuun

Ennen kuin lähtee oviostoksille, uutta oviväriä voi makustella ja testailla kotisohvalta käsin Door Designer -sovelluksen avulla. Sovellus toimii siten, että otat kuvan ovestasi ja vaihdat sen tilalle jonkin testattavista erivärisistä ovista. 

 >> Lue lisää Door Designer sovelluksesta