Sisäoven asennusohje

Lue asennusohje huolellisesti ennen sisäovesi asentamista. Seuraa ohjeita, ja ole tarkka mittojen ja tarkistusten kanssa. Valmistaja ei vastaa virheellisen varastoinnin, suojauksen, asennuksen tai huollon aiheuttamista vioista ja toimintahäiriöistä.

Voit vaihtaa joko sisäoven karmin, pelkät saranat, sisäovilevyn tai koko setin. Hyppää tällä sivulla kohtaan:

 

Asentamassa liukuovea tai lasiovea?

 

valiviiva_vaaleansininen

 

Sisäovien varastointi ja suojaus

Varastoi ovet vaaka-asennossa: Säilytä ovet vaakasuorassa asennossa tasaisella, suoralla alustalla kuivassa, tasalämpöisessä, hyvin ilmastoidussa paikassa. Väärä varastointiasento saattaa aiheuttaa tuotteen vääntymistä ja vaurioitumista.

Suojaa ovet kosteudelta: Varastointitilan ilmankosteuden ja lämpötilan on vastattava käyttökohteen olosuhteita. Sisäovia ei saa säilyttää ulkona. Ehkäise kosteusvauriot pitämällä tuotteet irti lattiasta; käytä esimerkiksi lähetyslavoja. Pakkausmuovi on avattava kondenssikosteuden estämiseksi. Pakkaus ei ole kosteuden kestävä.

Suojaa ovet valolta ja lämpötilanvaihteluilta: Varastoinnin aikainen valo saattaa aiheuttaa tuotteeseen värimuutoksia. Lisäksi suuret lämpötilavaihtelut voivat aiheuttaa tuotteen vääntymistä.

Suojaa ovet kolhuilta ja naarmuilta: Pakkaus ei kestä kuormitusta eikä pistepainoa. Asenna ovet työmaalla mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa. Oven nurkat ja reunat voivat kolhiintua helposti. Suojaa tuotteet hiekalta, rakennuspölyltä yms. Älä teippaa ovea! Kun ovet suojataan rakennusaikana kiinni teipatulla paperilla, varmista että teipin liimapinta ei osu ovien maalipintaan. Joidenkin teippien ja tarrojen liimat ovat niin voimakkaita, että poistettaessa oven maalipinta voi vaurioitua. Tämän vuoksi oveen ei saa liimata myöskään esimerkiksi tarroja.

 

>> Siirry sivun alkuun

 

valiviiva_vaaleansininen

 


valiviiva_vaaleansininen


Vaihtosaranoiden asentaminen

Jos nykyiset karmit ovat siistit, mutta saranat kuluneen näköiset, sinun ei tarvitse vaihtaa karmia, vaan voit hankkia vaihtosaranapaketin. Vaihtosaranapaketin tarvitset myös silloin, jos ostat uuden ovilevyn ja nykyisin ovi on kiinnitetty karmiin tappikantavilla saranoilla.

Vaihtosaranapaketti sisältää symmetriset saranat, vanhan saranajäljen peitelevyt, vastaraudan ja asennusohjeet (pdf). Vaihda saranat ja nosta uusi ovilevy saranoille. Voitele saranat asennuksen yhteydessä (esimerkiksi vaseliinitippa saranatapin päähän) ja myöhemmin vuosittain.

 >> Siirry sivun alkuun

 

valiviiva_vaaleansininen

 

Ovilevyn asentaminen

Pelkän ovilevyn vaihtaminen on erittäin helppoa. Valtaosassa 1980-luvulla ja sen jälkeen rakennetuissa asunnoissa on vakiomittaiset ovet ja karmit, joten voit irrottaa vanhan ovilevyn ja laittaa uuden tilalle.

 1. Irrota saranan kiinnitysruuvit
 2. Nosta ovilevy saranalta
 3. Nosta uusi ovilevy saranoille
 4. Kiristä kiinnitysruuvit

Huom! Jos asennat roiskevedenkestävän sisäoven, välimatkaa suihkuun on oltava vähintään 1,5 metriä. Muussa tapauksessa valitse lasiovi. 

Voit ladata latauskeskuksesta sisäoven asennus- ja hoito-ohje pdf-tiedostona.

 

>> Siirry sivun alkuun

 

valiviiva_vaaleansininen

 

Kätisyyden vaihtaminen / lukon kääntäminen

Symmetrisen sisäoven kätisyys vaihdetaan asennuksen yhteydessä. Jos oven ollessa jo saranoillaan lukko on ylösalaisin eli painikkeen reikä on lukon alapuolella, toimi näin:

1. Irrota lukon kiinnitysruuvit ja poista lukko.

Asennus1

 

2. Käännä lukkoa 180 astetta.

Asennus2

 

3. Paina lukko takaisin oveen ja kiinnitä ruuvit.

Asennus3

 

4. Vedä telkeä pihdeillä ja käännä sitä 180 astetta.

Asennus4

 

 >> Siirry sivun alkuun

 

valiviiva_vaaleansininen


Sisäoven painikkeen asentaminen

Painike, wc-vääntönuppi ja avain-/peitekilpi ei kuulu vakiotoimitukseen, joten muista tilata ne erikseen. Vaihda tarvittaessa lukon kätisyys (ohje yllä) ja asenna painike ja muut osat paikalleen. Ole asentaessa ja huoltaessa varovainen, jottei oven pinta vahingoitu.

 

lukon_ja_painikkeen_asentaminen

 

>> Siirry sivun alkuun

 

valiviiva_vaaleansininen

 

Sisäoven korkeussäätö

Sisäovea voidaan säätää korkeussuunnassa (+/- 3,5 mm) säätämällä saranoita kuusiokoloavaimella (AV4). Näin nostat ovea:

 1. Löysää saranoiden alaruuveja pari kierrosta.
 2. Kierrä toisen saranan yläpuolen ruuvia, kunnes ovi nousee haluttuun korkeuteen.
 3. Tarkista että molemmat saranat kantavat ja kiristä yläruuvit.
sisaoven_asennus_korkeussaato

>> Siirry sivun alkuun

 

valiviiva_vaaleansininen 

 

Sisäoven hoito- ja huolto-ohjeet

Ovien ja karmien maalatut ja lakatut pinnat kestävät hyvin normaalisti kotitalouksissa käytettäviä aineita kuten vettä, virvoitusjuomia, alkoholia, öljyjä, rasvoja ja muita ravintoaineita. Pintojen pitkäaikaista altistusta ulkoisille aineille on kuitenkin vältettävä. 

Ovien puhdistus

Pinnat puhdistetaan likaantumisen jälkeen mahdollisimman nopeasti, jolloin ne saa puhtaaksi vaivattomimmin. Nihkeä- tai kosteapyyhintä astianpesuaineliuoksessa kostutetulla siivousliinalla normaalisti riittää. Kosteapyyhinnän jälkeen oven pinta on kuivattava. Pidä kemikaalien vaikutusaika mahdollisimman lyhyenä.

Poista väritahrat ja veteen liukenemattomat tahrat raskasbensiinillä tai denaturoidulla spriillä ja pyyhi lopuksi kostealla liinalla. Erittäin pahoja tahroja sekä kuumuuden ja kosteuden jättämiä jälkiä voi hangata varovasti kalustevahalla.

Älä käytä:

 • voimakkaita liuottimia (esimerkiksi asetonia ja tinneriä), sillä ne saattavat pehmittää lakka- ja maalipintaa
 • hankaavia pesuaineita ja pesuvälineitä (himmeät ja puolihimmeät lakkapinnat ovat arimpia hankaukselle)
 • ammoniakkia sisältäviä puhdistusaineita
 • vahvasti emäksisiä tai happamia puhdistusaineita

Vältä pitkäaikaista nesteen vaikutusta, vedenkäyttöä, kuumia esineitä ja kuumaa vettä. Vältä myös vahojen käyttöä, koska niiden poistaminen tarvittaessa saattaa aiheuttaa vaikeuksia. Huomaa myös, että pinnan epätasainen mekaaninen rasitus johtaa usein epätasaiseen kiiltoon.

Ovien korjausmaalaus

Maalaamiseen käytetään alkydimaalia. Vakiovalkoisen sävy on NCS S 0502-Y ja maalaamiseen käytetään puolihimmeää (kiiltoaste 25) alkydimaalia. Lakkaamiseen käytetään alkydilakkaa, joka valitaan kiiltoasteen mukaan.

Saranoiden, lukkojen, tiivisteiden ja helojen huolto

Puun elämisestä johtuen saranoiden kiinnitysruuvien kireys on tarkistettava vuoden sisällä oven asennuksesta. Voitele saranat asennuksen yhteydessä (esimerkiksi vaseliinitippa saranatapin päähän) ja myöhemmin vuosittain.

Oven käyttölukot voidellaan säännöllisesti, jotta ne toimivat moitteettomasti. Voiteluun voidaan käyttää erilaisia voiteluöljyjä. Lukoissa voidellaan teljen kumpikin puoli, avainpesä ja mahdollisen vääntönupin juuri.

Tiivisteet on pääosin valmistettu silikonista tai EPDM-kumista. Tiivisteet eivät vaadi erityistä huoltoa; säännöllinen puhdistus oven normaalin puhdistuksen yhteydessä riittää. Tiivisteiden kunto on tarkistettava säännöllisesti. Mikäli tiiviste on rikkoutunut, se on uusittava.

 

>> Siirry sivun alkuun